11 Kasım 2017 Cumartesi

NEVŞEHİR BİR BAŞKA ŞEHİR:)



NEVŞEHİR BİR BAŞKA ŞEHİR:) 


Nevşehiri 2 kez gezme şansı elde ettim. Birisi Erciyes Üniversitesi Tarih bölümünün 13 mayıs 2016 tarihli gezisi ile diğeri ise 2 temmuz 2017 aile gezim ile oldu. Bu gezilerimde kendi objektifimden çektiğim resimleri ve edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum:) 




Yukarıda gördüğünüz yer nevşehirin farklı olmasını sağlayan Peri Bacaları oluşumu: Kapadokya Bölgesi ise arkeolojik kazılarda bulunan deniz canlılarının fosillerinden anlaşıldığı üzere bir iç denizmiş.
Yanardağlardan 10 milyon yıl önce Üst Miyosen’le başlayıp, 2 milyon yıl önce Pliosen’e kadar püsküren lavlar, platolara inerek bu iç denizi, gölleri ve akarsuları kurutmuş. Kuruyan zeminin üstünde neredeyse 100 – 150 metre kalınlığında bir tüf tabakası oluşmuş. Oluşan tabakanın içinde volkan külü, kil, kumtaşı, kil ve bazalt içeren kayaçlar olduğundan bazı alanlarda sert, bazı alanlarda ise oyulabilecek yoğunlukta lav birikmeleri olmuş. Bu tabaka ilerleyen zamanlarda bölgeden geçen Kızılırmak başta olmak üzere, vadilerin yamacından inen seller ve rüzgarların etkisiyle değişime uğramış. Bitki örtüsünün azlığı ve tüf tabakasının geçirimsizliğiyle kuvvetlenen sel suları akarken, sert kayaların arasında inatla yol açmaya çalışmış. Sert kayalar azgın suların gücü karşısında çatlayıp koparken, alt kısımlarında ise derin dalgalı vadiler bırakmış. Tabiatın bu coğrafyada asırlar boyu bir sanatkar, bir heykeltıraş edasıyla çalışması ve emek vermesiyle ise, sel sularının aşındırmasından kendini koruyan sert kayalar, dünyada eşi benzeri olmayan şapkalı, konik gövdeli peribacaları oluşumu gerçekleşmiş.


Sizleri fazla sıkmadan Göreme açık hava müzesi ile devam edeyim en iyisi:) 
Göreme Açıkhava Müzesi, M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bir kaya yerleşim yeri.

Bir vadi oluşturan alanda, kaya blokların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş.

Göreme Vadisi, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor,Kiliselerde Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik süslemeler ortaya çıkarılan ilk boya katmanlarında görülebilirken, daha sonraki tarihlerde yapılan freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri betimliyor.

Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor.

Göreme Açıkhava Müzesi 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 





nevşehir tarihi çarşısından bir kare. Bu çarşıda pek çok hediyelik eşya bulabileceğiniz  gibi tarih kokan bu çarşının içinde huzur içinde kaybolabilir ayrıca bütçenizi aşabilirsiniz ☺☺☺



Nevşehir çinisini sembol eden bir seramik aksesuar heykeli:)



Avanos sallanan köprü: İnsanların kirletmediği nadir alanlardan biri bu köprü, çevresi banklarla çevrilmiş suyun sessizliği ve doğanın verdiği huzurla birlikte güzel bir gün geçirebilir.


Avanos sallanan köprünün diğer tarafı burada kayığa binip gölde gezmek mümkün:)



Asma Köprü hakkında biraz bilgi vereyim:) 
1973 yılında, 180 m. uzunluğunda, 2,30 m. eninde, sadece yaya yürüyüşüne uygun olacak şekilde ve demir ayaklar üstüne ahşaptan yapılmıştır. 1994’te onarım gören, Türkiye’nin 2. asma köprüsü olma iddiasındaki köprünün, özellikle Kızılırmak üstündeki bölümü hafif salıncak gibi sallanmasıyla, konuklarına keyifli dakikalar yaşatmaktadır.


Ürgüp ilçesini simgeleyen bir taş heykel :)

Evet blogcanlarım umarım bu şehri sevmissinizdir. Diğer gezilerde görüşmek üzere:)❤❤



5 yorum:

  1. Nevşehir gitmek isteyip de bir türlü gidemediğim kendine has bir şehir. Fotoğraflar da çok güzel. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulunduğunuz konuma uzaksa gitmeniz zor olabilir umarım en kısa zamanda gezersiniz :) yorum için teşekkür ederim

      Sil
  2. Buraları çok gezdim bende ama yinede gidesim var. Özlüyor insan bir zaman sonra

    YanıtlaSil